Biologische landbouw op Lamberdina’s Hoeve

Biologische landbouw op Lamberdina’s Hoeve

Zorg dragen voor dieren, mensen, natuur en omgeving staat op Lamberdina’s Hoeve centraal. Dat doen we door biologische landbouw te bedrijven. Het grootste deel van alle dierenorganisaties erkent biologische landbouw als de meest diervriendelijke vorm van landbouw. De dieren krijgen meer ruimte om hun natuurlijke gedrag te laten zien. Voor onze dames betekent dat ruimte om te scharrelen, eten, drinken, rusten en eieren te leggen. Maar ook dat er ruimte is voor vertier, zoals buiten spelen of een stofbad nemen.

Biologisch is de meest duurzame manier om landbouw te bedrijven en voedsel te produceren. Maar wat een biologisch label precies betekent is niet even in een paar woorden te vatten. Ieder product moet aan hele specifieke voorwaarden voldoen om het keurmerk biologisch te dragen. Een biologische tomaat groeit in de grond in plaats van op substraat, biologische melk komt van een koe die zomers buiten loopt en biologische aardbeien zijn onbespoten. Allemaal biologisch, maar drie verschillende verhalen.

Wat biologisch betekent voor onze dames

Kippen zijn van nature bosvogels. De natuurlijke bosomgeving past precies bij het leefgedrag van de kip en daar moet je heel goed rekening mee houden, wanneer je een biologische pluimveehouderij bouwt. Biologische legkippen lopen buiten in een begroeide uitloop waar ze heerlijk kunnen scharrelen. In hun stal hebben ze daglicht, zitstokken, legnesten en strooisel om lekker in te rommelen. Het voer is biologisch en volledig gentechvrij. Een biologische kip mag het puntje van haar snavel houden, want dat is net zo gevoelig als ons vingertopje. Op Lamberdina’s Hoeve staat de behoefte van de kip centraal. En daarop is alles ingericht.

Biologisch keurmerk

Het woord ‘biologisch’ is wettelijk beschermd. Dat betekent dat je het keurmerk pas mag gebruiken als je aan alle eisen voldoet. Deze eisen zijn opgesteld door de Europese Unie. Voordat je daadwerkelijk het keurmerk mag voeren, vindt er een strenge officiële controle plaats. Zodat, wanneer jij een biologisch product in de supermarkt koopt, je zeker weet dat het product écht biologisch is.

Controle

Die strenge officiële controle voeren onafhankelijke organisaties uit. In opdracht van de overheid toetsen zij of een producent aan alle eisen voldoet. Die controlerende instantie in Nederland is Skal Biocontrole. Je herkent hun controle aan het nummer ‘NL-Bio-01’ net boven of onder het keurmerk op de verpakking.

Jaarlijks voert Skal circa 5.000 inspecties uit bij 3.600 bedrijven in Nederland. Ieder bedrijf krijgt bij die certificering een uniek nummer. Naast een keurmerk vind je op iedere productverpakking de naam en vestigingsplaats van de producent. Via de zoekfunctie in de database van Skal kun je checken of een product afkomt van een gecertificeerd (biologisch) bedrijf.

Certificaat Skal biocontrole

Afbeelding 1. Certificaat Skal Biocontrole