Schone lucht via revolutionaire ECO units

Schone lucht via revolutionaire ECO units

Eco-units

De stallen van Lamberdina’s Hoeve ventileren we via Eco-units. Deze units zorgen ervoor dat de lucht in de stallen schoon blijft. Ook zorgt het ervoor dat de lucht gefilterd wordt voor het de stal verlaat. Daardoor beperk je de uitstoot van je stof en fijnstof tot een minimum. Op die manier zorg je ervoor dat de lucht zowel binnen als buiten schoon en gezond is. En dat is weer belangrijk voor dier, mens, natuur en milieu.

Iemand die ons veel meer kan vertellen over de ECO units is Victor Wagenberg. Hij is Productmanager bij Vencomatic Group. In het onderstaande interview vertelt hij over wat de ECO units doen en hoe het in de praktijk werkt.

Interview met Victor Wagenberg

Onderzoek naar ECO units

Eerder onderzoek toonde al aan deze ECO units circa 80% van de fijnstof afvangen. Om die uitkomst te blijven realiseren, doen we tussentijdse metingen. In de stallen voert Wageningen UR Livestock Research emissiemetingen uit. Dat doen we als volgt.

Wekelijks wassen we de units en verwijderen opgehoopte (fijn)stof. Zo blijven de filters schoon en optimaal werken. Het vuile water met de stofdeeltjes reinigen we vervolgens in een trommelfilter. Door het spoelen van de ECO units met dit water vindt er ook intensief contact met de uitgaande lucht plaats. Hierdoor verdampt het (vuile)water, maar koelt de lucht ook af. Dit geldt ook voor de inkomende lucht. Met andere woorden: je creëert een koele toe- en uitstroom van schone lucht.

De ECO units fungeren dus als een luchtwasser wanneer de koeling aan het werk wordt gezet. Daarnaast lost ook de opgevangen ammoniak uit de stallen op in deze units. De verwachting is dat minimaal 50% van de ammoniak oplost. Om te zien hoeveel dit daadwerkelijk is, voert de Wageningen UR Livestock Research eveneens emissiemetingen uit. Zo weten we zeker of we voldoen aan het geldende meetprotocol.

Blijf op de hoogte

Wil je de realisatie van Lamberdina’s Hoeve blijven volgen? Volg ons op Facebook, LinkedIn en natuurlijk via ons Youtube kanaal.