De dames zijn gearriveerd

De dames zijn gearriveerd

De dames zijn gearriveerd

Op 14 januari bracht Ter Heerdt Kuikens en Hennen mijn eerste biologische hennen naar de stallen. Het is niet makkelijk te omschrijven wat er dan door je heen gaat. De biologische kippenboerderij is nu echt door de dames in gebruik genomen. Voor mij breekt een periode aan waarin ik de dames de rust geef om aan hun nieuwe huisje te wennen en de verschillende ruimtes te ontdekken.

Wat de consument niet weet, of misschien ook wel niet kan weten, is dat kippen vanaf het moment dat ze op de boerderij komen in de leer gaan. Maar dat geldt ook voor mij! Geen kip is hetzelfde. Ook ik zal de dames eerst moeten leren kennen en hun gedrag en gezondheid in iedere stal nauwlettend in de gaten houden.

De stalletjes hebben verschillende ruimtes en die leren ze te gebruiken. Er is een werk- en slaapruimte, die verkennen ze als eerste. De stallen zijn heel mooi licht. Dat helpt de kippen om hun weerstand op te bouwen en maakt ze actiever, waardoor ze lekker gaan scharrelen. De zitstokken bieden rust en geven een veilig gevoel om lekker te gaan slapen. De Q-Perch (onze zitstok van Vencomatic) heeft de comfortabelste vorm voor kippen, de champignonvorm biedt stabiliteit en grip. Iedere kip heeft ook lekker veel ruimte om ’s avonds rond acht uur in slaap te dommelen. Een prachtig gezicht!

Het is zo mooi om te zien dat wat je met elkaar bedenkt nu enthousiast door de hennen in gebruik genomen wordt. Over ongeveer twee weken gaan ze de grote wintertuin in. En, als de temperatuur het toelaat, zullen ze begin februari hun buitendomein gaan verkennen. Maar dat hangt van het weer af. Een kip houdt niet van koud en nat weer. Gelukkig hebben ze binnen meer dan genoeg ruimte en zorgt de Eco-Unit voor een optimale natuurlijke klimaatbeheersing. We hebben 14 stalletjes en per stal 2.850 kippen. De dames voelen zich op hun gemak en het gaat er heel gezellig aan toe. Het bewijs is daarvoor geleverd: het eerste eitje is gelegd. Nu moet ik ze alleen nog vertellen dat ze dat eitje in het legnest moeten leggen.

Ik zal jullie de komende dagen op de hoogte houden van de ontwikkelingen. Het is zo leuk om dit  met jullie te delen.

Groet van een trotse kippenboer,

Eric Thielen

Chiel Ter Heerdt brengt de dames!