Kringlooplandbouw: zo werkt het

Kringlooplandbouw: zo werkt het

Kringlooplandbouw

Een biologische boer gebruikt geen kunstmest. In plaats daarvan gebruiken we compost om onze bodem vruchtbaar te houden en producten te laten groeien. Om tot compost te komen hebben we biologische reststromen nodig. En dat bestaat onder andere uit datgene wat onze dames ook kwijt moeten… ‘nummertje twee’. En daar kom je terecht in de basis van kringlooplandbouw.

Voedselrijke poep van Lamberdina’s kippen

Op Lamberdina’s Hoeve is duurzaam zorgdragen voor mensen, dieren, natuur en omgeving een volwaardige manier van leven. Met deze manier van ondernemen, nemen we verantwoording voor de dag van morgen. Dat betekent dat we steeds op zoek gaan naar nieuwe vormen van samenwerken. Met ondernemers en onderzoekers zoeken we naar het optimaal combineren van ecologische principes en moderne technologie. Niet alleen gericht op een goede opbrengst en een zuinig gebruik van grondstoffen en energie, maar ook op zo min mogelijk belasten van klimaat, milieu en natuur.

De basis voor biologische producten

De basis voor biologische champignons is biologische kippenmest en de basis voor biologische kippenmest is biologisch kippenvoer. Terug naar de champignons. De teelt van biologische champignons van Champignonkwekerij Heereco begint met het mengen van de biologische compost van Lamberdina’s Hoeve. Dit is een mengsel van biologische stro, biologische kippenmest en natuurgips. Het mengsel brengen we na een week fermenteren naar het compostbedrijf in Broekhuizen. Zij pasteuriseren en enten het met de champignon schimmel (broed).

Bij Heereco brengen ze de compost aan op teeltbedden en overdekken deze vervolgens met een laag dek-aarde van verschillende soorten veen. De champignons telen ze daarna in donkere cellen op teeltbedden die zich boven elkaar bevinden. Na een korte, warme periode met luchttemperaturen van 20 – 22 graden Celsius, brengen ze de temperatuur terug naar ongeveer 17 graden Celsius. Zoals de temperatuur en vochtigheidsgraad in de herfst na.

Het gezegde “als paddenstoelen uit de grond schieten” is geen verzinsel. Na twee tot drie weken worden de eerste champignons geplukt. De geplukte champignons worden direct in een doosje verpakt en klaar voor gebruik.

Van kippenmest tot champignonteelt

Hoe het proces van kippenmest tot champignonteelt eraan toe gaat, dat laten we je zien in onderstaande video.

Blijf op de hoogte

Wil je de realisatie van Lamberdina’s Hoeve blijven volgen? Volg ons op Facebook, LinkedIn en natuurlijk via ons Youtube kanaal.