WUR positief over onze technische oplossingen

WUR positief over onze technische oplossingen

WUR positief over onze technische oplossingen

Ik voelde me toch echt wel een beetje trots, toen ik afgelopen dinsdag in De Limburger Lamberdina’s Hoeve genoemd zag staan. In het artikel vertelden Bram Bos en Edo Gies van de WUR (Universiteit Wageningen) over hun opdracht bij het Rijk om een nieuw type stal te ontwikkelen. Een stal die het dierenwelzijn dient en tegelijkertijd ook de hoeveelheid fijnstof in de stal omlaag brengt.

Positieve geluiden over de Eco-unit

Het tweetal is positief over de Eco-Unit. Een apparaat, ontwikkeld door Vencomatic, dat zorgt voor klimaatbeheersing in de stal en tegelijkertijd fijnstof en ammoniak uitfiltert. Ik werk al jaren heel nauw samen met Vencomatic. Het was voor mij dan ook heel vanzelfsprekend om samen met hun de stalinrichting voor Lamberdina’s Hoeve te ontwikkelen en te bouwen. Wij mogen als eerste de Eco-Unit toepassen in onze stallen. Naast de Eco-unit komen er nog veel meer technische duurzame hoogstandjes, maar daarover later meer.

Ik heb al eerder aangegeven dat we op onze boerderij de kip centraal zetten. Dat betekent dat we keuzes maken die in het teken staan van een optimaal leefklimaat en welzijn voor de kip. Dat klinkt heel vanzelfsprekend, maar deze filosofie is behoorlijk nieuw in de pluimveehouderij. Het is ook een complexe materie. Wat aan de ene kant duurzaam is voor het milieu, is niet per se de beste keuze voor het dier. Het is belangrijk dat we blijven anticiperen op nieuwe inzichten, ontwikkelingen en mogelijkheden. De realisatie van Lamberdina’s Hoeve is wat dat betreft een echte uitdaging.

Na het lezen van het artikel in De Limburger (2 oktober ’18) schonk ik een tweede kopje koffie in en liep ermee naar buiten. Ik realiseer(de) me dat er nog heel veel werk verricht moet worden. Maar de dag was veelbelovend begonnen.

 

Groetjes, Eric Thielen