De gemeente, de consument en de ondernemer

De gemeente, de consument en de ondernemer

gemeente consument en ondernemer

Na een jaar van veel nadenken, onderzoeken en overleg is het zover. Het plan voor Lamberdina’s Hoeve, een biologische kippenboerderij in Castenray, heb ik ingediend bij de gemeente. Het is spannend. Hoewel ik ervan overtuigd ben dat ik op de goede weg zit om op een duurzame manier eieren te produceren, zullen we met elkaar (gemeente, bewoners en ik als ondernemer) moeten afstemmen hoe we deze nieuwe manier van ondernemen in de pluimveehouderij de kans geven om zich te kunnen vestigen en ontwikkelen. Er is nog altijd veel onwetendheid, of misschien beter gezegd onbekendheid, over biologisch ondernemen. Er valt voor alle partijen nog heel veel winst te behalen, voor de gemeente, consument en de ondernemer. 

Voor de overheid: biologisch/ duurzaam ondernemen groeit in Limburg, maar we lopen niet voorop. Voor ondernemers, die met voortschrijdend inzicht risico’s durven te nemen om te investeren in een nieuwe manier van produceren. En natuurlijk ook voor de consument. Die beschikt vaak niet over de juiste informatie om gezondere voedselkeuzes te maken. Eén ding hebben we met elkaar gemeen, iedereen is doordrongen van het feit dat de aarde kwetsbaarder is dan we vaak denken. We kunnen ons geen ‘make, use & waste’-economie meer veroorloven en moeten overschakelen naar duurzame vormen van voedselproductie.

Gelukkig is er ook voortschrijdend inzicht. De gedachte dat kleinschaligheid ook duurzaam zou zijn, is achterhaald. Kleinschaligheid en duurzaamheid zijn geen synoniemen. Als je op grotere schaal produceert kun je veel efficiënter investeren in duurzaamheid. Ik realiseer me dat ik als boer en als ondernemer dat ik naast het runnen van mijn bedrijf ook een taak heb om de (jonge) consument van eerlijke informatie te voorzien en uit te nodigen op mijn bedrijf.

Ik houd je op de hoogte.

Groetjes, Eric Thielen